Püspökladány

Püspökladány az Alföld középső részén, három tájegység (Hortobágy, Nagysárrét, Nagykunság) találkozásánál, a hajdani mocsárvilágból kiemelkedő hátságra települt. Lakott hely volt már időszámításunk előtt, erről tanúskodnak a Kincses-dombi ásatások emlékei. A régmúltat idézi a mai köztemetőben feltárt Árpád-kori kápolna maradványa, majd az 1351-ből származó legrégebbi írásos emlék. A Karacs Ferencről (püspökladányi születésű térképész) elnevezett múzeum bő tárháza a történelmi relikviáknak.

A hajdan volt mezőváros 1986-tól városi rangot visel. Évtizedeken át a térség (Nagysárrét) igazgatási, oktatási, egészségügyi, kereskedelmi központja, járási székhely. A 17000 lakosú városban két középiskola, szakorvosi rendelő, bíróság, rendőrkapitányság, több pénzintézet működik.

A városon vezet keresztül a 4-es és 42-es számú főközlekedési út. Villamosított vasútvonal mentén jelentős vasúti átrakóhely Budapest-Záhony, Budapest-Biharkeresztes, Püspökladány-Békéscsaba irányába biztosítja a vasúti közlekedést. Az eredeti állapotában felújított vasútállomás több mint 100 esztendős.

Az egész évben üzemelő fürdő gyógyhatású termálvize a jódos gyógyvizek csoportjába tartozik (nátrium-hidrogén-karbonátos és kloridos hévíz), kiválóan alkalmas mozgásszervi, degeneratív ízületi betegségek (lumbolis dorsalis sponylszis) gyógyítása.

Az Ágota-puszta hamisítatlan hortobágyi hangulatot idéz. A Hortobágy-Berettyón átívelő műemlék fahíd idegenforgalmi látványosság.

A maga nemében egyedülálló kuriózum a farkasszigeti erdő, a 74 éves arborétum. Itt kezdődtek el 1924-ben a szikes területek fásítására irányuló kutatások. A Farkasszigetben természetet kedvelő családoknak, szervezett csoportoknak szállást, kerékpározási, lovaglási és szekerezési lehetőséget kínál a város.